Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از دلایل مهم ماندگاری مداحی آمدم ای شاه پناهم بده شعر جذاب و دلنشین و در عین حال ساده این اثر است حجت الاسلام سید حسین سیدی روحانی شاعر و دبیر انجمن ادبی ارادت و عضو شورای شعر آستان قدس رضوی و عضو انجمن شعر طلاب کشور در یاداشتی درباره ویژگی های شعری این اثر سخن گفته است.

شعر آمدم ای شاه پناهم بده در سبک خراسانی سروده شده

در شعر «آمدم ای شاه پناهم بده» که سروده مرحوم آقای حبیب چایچیان است با یک زبان ساده و همه  فهم مواجه هستیم یعنی بالاترین ویژگی شعر آقای چایچیان این است که سبک، سبک خراسانی است و سبک خراسانی را عوام لذت می برند و خواص می پسندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این زبان روان و سبک خراسانی که دور از تقییدات و دور از گره هاست از بالاترین ویژگی های شعر «آمدم ای شاه پناهم بده» است البته باید به این نکته توجه کرد که زبان ساده به معنای پایین آوردن سطح معنا و محتوا نیست اینجا زبان ساده و همه فهم است ولی از بار محتوا کاسته نشده کاری که سعدی با کلمات می کند و استاد این کار است.

وزن شعر با محتوا تناسب دارد

از نظر تکنیکی آقای چایچیان از وزن مناسب برای این محتوا استفاده کرده است.

ما در شعر هر قالبی را برای هر محتوایی نمی توانیم انتخاب کنیم. غالبا غزل را برای عاشقانه ها استفاده می کنیم و قصیده را برای موضوعهای اجتماعی و یا انتقادی انتخاب می کنیم قدما که رجز می خواندند، رجز در یک وزن خاصی سروده می شد چون باید حماسی  می بود. بنابراین باید گفت این وزن با محتوا و مفهوم سازگاری دارد اصطلاحا هارمونی قشنگی را پدید آورده است. علاوه بر اینکه وزن و محتوا تناسب دارند صدای استاد کریمخانی هم با محتوا هماهنگ است که مجموعه این هماهنگی ها باعث شده این اثر زیبا خلق شود.

مطلع شعر برای مخاطب جذاب است

سیدی در بیان سومین ویژگی شعری اثر آمده ام ای شاه پناهم بده می گوید: حسن مطلع این شعر خیلی زیبا و بجاست. در بحث رسانه می گویند ۵ ثانیه فرصت داری که مخاطب را به خود جذب کنی، در شعر هم همینطور است. در مصرع اول مخاطب تصمیم می گیرد به شعر شما گوش کند یا نه، در این شعر این ویژگی وجود دارد که مصراع «آمدم ای شاه پناهم بده». باعث می شود که مخاطب گوش کند و برای او جذاب است که ادامه شعر را بشنود...خط امانی زگناهم بده...

علاوه بر مطلع، حسن مقطع یعنی پایان خوبی هم این شعر دارد که مجموع این ها باعث شده ما با یک اثر به یادماندنی روبرو شویم.

این نوا حرف دل و زبان حال همه ماست

من فکر می کنم  مهم ترین عاملی که باعث شده این اثر ماندگار شود این است که حرف دل است. همه ما تا چشممان به حرم امام رضا علیه السلام می افتد اولین چیزی که احساس می کنیم این است که آقا ما را پناه بده ما غیر از تو کسی را نداریم و در روایات هم از ائمه علیهم السلام به عنوان پناهگاه نام برده شده، خاصیت پناهگاه این است که وقتی کسی به پناهگاه می رود از مذهب و ملیت و وضعیت او نمی پرسند و پناهگاه جایی برای همه است. ائمه علیهم السلام حصن حصین هستند کسی وارد این دژ استوار و محکم شود با هر شرایطی در امان است. پس مهم ترین دلیلی که باعث شده این اثر ماندگار شود  این است که حرف دل و زبان حال همه ماست چون وقتی خودمان وارد حرم می شویم همینطوری با امام حرف می زنیم.

معشوقی بلند مرتبه

علاوه بر آن مقامی که در این شعر به معشوق داده می شود و شاعر خودش را برابر معشوق کوچک می کند از دیگر دلایل ماندگاری این اثر است. اینکه عاشق و زائر خودش را در برابر معشوق کوچک می کند و معشوق را بسیار بلندمرتبه می بیند این هم به دلهای مردم نشسته و در غزل خوش نشسته و باعث ماندگاری اثر شده است.

آهنگ سازی، شعر و خوانندگی خوب و حرفه ای باعث تولید این اثر ماندگار شده

 آهنگ سازی خوب آقای آریا عظیمی نژاد را هم هرگز نمی توان نادیده گرفت آمده ام ای شاه پناهم بده ماندگار شده چون یک تیم حرفه ای و کار بلد این اهنگ را تهیه کرده اند هم حرفه ای و هم علاقمند به حضرت رضا(ع).

آهنگ سازی آقای آریا عظیمی نژاد ،شعر آقای چایچیان و صدای آقای کریمخانی هر سه دست به دست هم داده اند تا این اثر ماندنی شود.

نظر کرده امام رضا(ع)

اما نظر شخصی من این است که خداوند و حضرت رضا(ع) قطعا به این اثر نظر کرده اند که این چنین بر قلب ها نشسته و ماندگار شده.

همانطور که پیامبر صلی الله علیه و آله هم می فرمایند:«ان لربکم فی ایام دهرکم نفحات»« بعضی روزها ویژه هستند خودتان را در معرض آن روزهای ویژه قرار دهید».

بعضی آدمها، بعضی صداها، بعضی شعرها و.. ویژه می شوند و این بخاطر عنایت خداوند است.

اراده خدا برای این شعر، این اثر و این آهنگ سازی تعلق گرفته که این خودش را نشان دهد و بدرخشد. لذا من بالاترین علت ماندگاری این اثر را عنایت خداوند و خود حضرت به این اهنگ می دانم و فکر نمی کنم به این زودی از ذهن کسی پاک شود. من خودم چندین سال است آهنگ موبایلم همین آهنگ آمدم ای شاه پناهم بده است و هنوز از شنیدن آن سیر نشده ام.

پس ماندگاری فقط در تکنیک و فن خلاصه نمی شود ماندگاری در اراده و لطف خداوند است که قواعد را به هم می ریزد.

من زمانی که در جایگاه فرهنگی بنیاد امام رضا(ع) از استانها نظر سنجی می کردیم که چه را برنامه ای را درخواست دارید که در مراسم اختتامیه در مشهد اجرا کنیم همه بالاتفاق می گفتند حضور آقای کریمخانی و اجرای مداحی «آمدم ای شاه پناهم بده» درخواست ماست. باوجود این همه برنامه زیبایی که می توانست در مراسم اختتامیه قرار بگیرد  اما همه درخواست اجرای این قطعه را داشتند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: قطعه آمده ام ای شاه پناهم بده استاد کریمخانی آمدم ای شاه پناهم بده سبک خراسانی آهنگ سازی باعث شده حرفه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۵۳۷۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موسیقی شمال خراسان سوژه ساخت یک آهنگ جدید شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مشاور رسانه‌ای پروژه، مهدی وجدانی آهنگساز و رهبر ارکستر قطعه «DONDOBAY» (دوندوبای) را بر اساس موسیقی شمال خراسان با تنظیمی متفاوت منتشر کرده است.

مهدی وجدانی آهنگساز و رهبر ارکستر درباره این کار توضیح داد: قطعه «DONDOBAY» بر اساس موسیقی شمال خراسان است که این قطعه را برای کوارتت زهی شامل ۲ ویولن، یک ویولا و یک ویولنسل، تنظیم و سعی کردم که به ساختار و بافتار اثر لطمه‌ای وارد نشده و آن را حفظ کنم. همچنین در یک بخش‌هایی نیز سعی کردم در تنظیم از فرهنگ و آیین موسیقی آن منطقه استفاده کنم. به هر حال همه ما می‌دانیم که آن‌ها در این قطعه علاوه بر موسیقی که با دوتا خراسانی اجرا می‌کنند، حرکات نمایشی همانند رقص چوب نیز دارند و سعی کردم که این قطعه را نوعی تنظیم کنم که بتوانیم آن ریتم و آیین‌های نمایشی را نیز با هارمونی مدرن بشنویم.

این مدرس آکادمی هنرهای مدرن استانبول ادامه داد: بحث موسیقی شمال خراسان را نیز تمام مردم ایران می‌دانند که از قدیم مهد فرهنگ و تمدن بوده و به دلیل وسعت جغرافیایی که داشته، سرشار از موسیقی و فرهنگ بوده و همینطور فرهنگ کتبی شفاهی همانند شاهنامه، لیلی و مجنون، شاه صنم که آن‌قدر خراسان گسترش داشته که موسیقی آن شامل خراسان شمال، شرق، جنوب است، به دلیل اینکه در آن منطقه، اقلیت‌های کرد، ترک، ترکمن و دامنه وسیعی از این گویش‌ها هستند، سبک‌های مختلف موسیقی نیز در آن منطقه وجود دارد و به همین علت بخش خراسان و موسیقی آن حایز اهمیت بوده است.

وی افزود: از دوران موسیقی کلاسیک و دوره رمانتیک مشاهده می‌کنید ریشه اکثر موسیقی‌های آن دوره، براساس موسیقی‌های فولک یا محلی آن بوده که نمونه‌های آن در آثار بتهوون، برامز، فرانس شوبرت بوده است. منشاء اصلی موسیقی تمام آهنگسازان کلاسیک و معاصر، به موسیقی محلی، فولک و نواها و آواهایی که در آن زمان داشتند، برمی‌گردد.

وجدانی همچنین گفت: به نظرم شنیدن موسیقی‌های فولکلور که در هر بخشی از کشور و شنیدن آن‌ها با تنظیم‌های جدید، می‌تواند سرآغاز اتفاق جدید در موسیقی کشور باشد به دلیل اینکه این آثار قابلیت این را دارند که این ملودی‌ها برای ارکستر سمفونیک و یا ارکستر ملی تنظیم شوند و این آثار بسیار جذاب و شنیدنی خواهد بود چرا که قطعا این‌ها در بن مایه ایرانی‌ها بوده و با این قطعات ارتباط می‌گیرند.

این هنرمند در بخش پایانی صحبت‌های خود اظهار کرد: این قطعات را با ساختار مدرن و معاصر تنظیم کردم، قطعا اگر از سازهای اصیل ایرانی استفاده می‌کردم، شاید حس و حال آن تغییر پیدا می‌کرد. به شخصه علاقه داشتم که قطعات را به صورت مدرن تنظیم کنم یعنی جغرافیای آن را مقداری جهانی ببینم. به همین علت، سازها را در کوارتت زهی آوردم که که تماما سازها کلاسیک هستند.

کد خبر 6097136 علیرضا سعیدی

دیگر خبرها

  • دانلود آهنگ های شاد جدید 1403
  • رانندگان با سامانه ۱۴۱ از آخرین وضعیت جاده‌ها مطلع شوند
  • عکس| ماجرای شعری که تتلو برای حضرت علی(ع) سروده چیست؟
  • ماجرای صعود به جام جهانی با آهنگ صادق بوقی!
  • امیر تتلو در مدح امام علی (ع) شعر سرود + عکس | اجازه ساختن آهنگ داده می شود؟
  • تحسین احمدی‌نژاد از خوانندگی مریم امیرجلالی!
  • خوانندگی پولاد کیمیایی برای «گالیله»
  • موسیقی شمال خراسان سوژه ساخت یک آهنگ جدید شد
  • خوانندگی پولاد کیمیایی برای «گالیله» + ویدیو
  • جزئیا جدید از ربودن یسنا/ بازجویی پلیس از ۵۰ مطلع و مظنون